zondag 11 december

10:00 uur  Eredienst  ds. J.M. Oldenhuis     
16:30 uur  Vesper       
Toon alle kerkdienstenKerkdienst bekijken

De bijbel

De bijbel is niet zomaar een boek. Eigenlijk is het geen boek maar een hele bibliotheek van maar liefst 66 boeken. Het zijn geschiedenisboeken, levensbeschrijvingen, gedichten, profetieën, brieven, enz. De bijbel is ook een heel oud boek. Sommige stukken zijn zo’n 3500 jaar geleden geschreven. Dit betekent overigens niet dat de bijbel niet meer van betekenis is in onze tijd. Iedereen die de bijbel leest zal zien dat de woorden nog steeds van toepassing zijn op ons leven.

De Nieuwe Bijbelvertaling

De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) is een vertaling in hedendaags, natuurlijk Nederlands. Het is een interconfessionele vertaling, uitgebracht door het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de Katholieke Bijbelstichting (KBS) in samenwerking met Vlaamse partnerorganisaties. De NBV is gepubliceerd in 2004; sindsdien zijn er meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

Klik hier om te zoeken en te lezen uit de bijbel.

Het Oude Testament

Het eerste gedeelte van de bijbel noemen we het oude testament. De oorspronkelijke taal van het oude testament is Hebreeuws. Een klein aantal fragmenten van het oude testament is in het Aramees geschreven. Het oude testament wordt soms ook wel de Hebreeuwse bijbel genoemd.

Het oude testament wordt in vijf secties ingedeeld:

  • De Wet
  • De Geschiedenis (van het volk Israël)
  • Wijsheid en Poëzie
  • De grote Profeten
  • De kleine Profeten

Het Nieuwe Testament

Naast het oude testament bevat de bijbel ook het nieuwe testament. In de vier evangeliën wordt de geboorte, de jeugd, het doen en laten, de toespraken en de dood en opstanding van Jezus Christus beschreven. Verder zijn er de handelingen waarin de geschiedenis van de eerste christenen worden beschreven, een verzameling brieven en openbaringen.